| 1 |
"Matxardea"rekin biltzen zituzten gaztainak |
|
| 2 |
Umetako lanak |
|
| 3 |
Eskolara joan aurretik esnea banatu eta itulan egin behar |
|
| 4 |
Lurreta auzolanean egiten zen urtean behin |
|
| 5 |
Errazionamenduko ogia txerriek ere ez zuten jaten |
|
| 6 |
Urte-sasoiaren arabera ereiten dena; baserriko tresnak; bidegintza |
|
| 7 |
Idirik ezean, lanerako behi gogorragoak |
|
| 8 |
Ume jaioberriari "bisita" eramaten zitzaion |
|
| 9 |
Aitak saskiak, amak artilezko arropak |
|
| 10 |
Umetako jolasak: "amatan", panpinak, pilotak |
|
| 11 |
Amak ehuna egiten zuen linuarekin (lihoarekin) |
|
| 12 |
Gaztaina klaseak: iñurrioa, bettargie, otañua, osto beltza... |
|
| 13 |
Otea, abereen azpia egiteko |
|
| 14 |
Ama Idiazabalgoa zuen |
|
| 15 |
Ogia egitearen inguruko kontuak |
|
| 16 |
Baserriko lanak: lurreta, garia, artoa, babarrun-biltzea... |
|
| 17 |
Artilea lantzeko modua |
|
| 18 |
Gaztaina-klaseak |
|
| 19 |
Gariaren lanen inguruko azalpenak |
|
| 20 |
Eskolara joan aurretik esne-partitzera |
|
| 21 |
Gariaren inguruko lanak; auzolana |
|
| 22 |
Basoak gaur baino garbiagoak |
|
| 23 |
Azokak; Beasain, Ordizia… |
|
| 24 |
Auzoko batek egiten zituen auzokoen enkargu guztiak herrian |
|
| 25 |
Abereei hostoak ematen zitzaizkien jateko, belarrik ezean |
|
| 26 |
Zelarre baserriaren egitura; baserri-izenak |
|
| 27 |
Sagardoa egiteko prozesua; sagar klaseak |
|
| 28 |
Sagardoaren inguruko azalpenak |
|
| 29 |
Gariaren inguruko lanen azalpena |
|
| 30 |
Orbela, ganaduaren azpiak egiteko |
|
| 31 |
Gauez txerria zaintzen |
|
| 32 |
Artoa, esnearekin edo taloak eginda |
|
| 33 |
Gerraosteko zailtasunak eta inguruko errotak |
|
| 34 |
Pinuaren inguruko azalpenak |
|
| 35 |
Amonak egindako lanak: apretak josi, koltxoiak garbitu... |
|
| 36 |
Txerri-hiltzea; umetako kontuak |
|
| 37 |
Auzoa erabat aldatu da: orain zelaiak direnak lehen soroak ziren |
|
| 38 |
Ganadua baino, soroak ziren nagusi baserrian |
|
| 39 |
Beasainera esnea saltzera etxerik etxe |
|
| 40 |
Beasainera esnea saltzera etxerik etxe (II) |
|
| 41 |
Abereak zaintzeko lanak: jana, esnea, simaurra... |
|
| 42 |
Garoa biltzea ere lan handia izaten zen |
|
| 43 |
Belar lanak; segan, metak… |
|
| 44 |
Gari lanketa |
|
| 45 |
Mandoarekin esnea saltzera |
|
| 46 |
Uxategi baserriko lur-sailak |
|
| 47 |
Eskolara joan aurretik, ganadua zaindu behar |
|
| 48 |
Gaztainak eta neurtzeko moduak: anega, lakaria, imina... |
|
| 49 |
Garaian garaiko jakiak; zezina eta mondejuak |
|
| 50 |
Laia, goldea, ereintza eta belar-ondoa |
|
| 51 |
Auzolanaren inguruko azalpenak |
|
| 52 |
Arto zuriketaren unea |
|
| 53 |
Baserritar askok baserriko lanaz gain, lantegikoa ere bai |
|
| 54 |
Izoztearen ondorioz garia egiteari utzi |
|
| 55 |
Gari eta arta-txoriak |
|
| 56 |
Ereiten zituzten produktuak |
|
| 57 |
Txerriak, behiak baino balio handiagoa |
|
| 58 |
Batetik bestera joateko, oinez |
|
| 59 |
Aitona ikazkin |
|
| 60 |
Inguruko feriak: Zumarraga, Ordizia, Tolosa |
|
| 61 |
Ereindako jeneroa |
|
| 62 |
Garo-sailak |
|
| 63 |
Etxearen egitura; baserriko bizimodua |
|
| 64 |
Saskigintzan aritzen ziren |
|
| 65 |
Soro eta zelaien aprobetxamendua |
|
| 66 |
Igartzako errota |
|
| 67 |
Fruta-arbolak |
|
| 68 |
Igartzako dolarean sagardoa egiten zuten etxeko sagarrekin |
|
| 69 |
Sagardoa egiteko prozesua |
|
| 70 |
Lastoa sabaian eta belarra metetan |
|
| 71 |
Artoa |
|
| 72 |
Sagar klase desberdinak eta hauen ezaugarriak |
|
| 73 |
Txerri-hiltzea |
|
| 74 |
Garai hartako jatorduak |
|
| 75 |
Eguberrietarako kapoiak hazten zituzten |
|
| 76 |
"Txerri erregaloa" bizilagunei |
|
| 77 |
Gaztainak |
|
| 78 |
Garia, azaroan erein eta uztailean ebaki |
|
| 79 |
Garia, metetan lehortu eta losa gainean eskuz jo |
|
| 80 |
Garia garbitzeko haizezko makina |
|
| 81 |
Garia kutxetan gorde; neurriak |
|
| 82 |
Sagardoa egiten zuten Abarizketan bertan |
|
| 83 |
Gaztetatik basoan, egurra ateratzen eta zuhaitzak botatzen |
|
| 84 |
Gaztaina klaseak |
|
| 85 |
Baserriaren egitura; ganbarak |
|
| 86 |
Gaztainak |
|
| 87 |
Txerramak eta txerrikumeak |
|
| 88 |
Pinu-sartzea |
|
| 89 |
Ganadu-jatekoa |
|
| 90 |
Amak artilea egiten zuen |
|
| 91 |
Artilezko galtzerdiak |
|
| 92 |
Esneketan etxez etxe |
|
| 93 |
Laian |
|
| 94 |
Gari-jotzea |
|
| 95 |
Gari uzta |
|
| 96 |
Gariaren inguruko lanak; gari-jotzea |
|
| 97 |
Gariaren inguruko lanak; ebaki, metatu eta garraiatu |
|
| 98 |
Ganaduaren elikaduraz |
|
| 99 |
Gari lastoa eta zahia ganaduari ematen zitzaion |
|
| 100 |
Urtarriletik martxora aitarekin artzain |
|