Markina-Xemein (Bizkaia)

Abesti bidez ikasi; esku-beharrak

Abesti bidez ikasi; esku-beharrak <p>Eskolara sartzerakoan abestu egiten zuten, baina ez politika-kantarik. Abesti bidez ikasten zituzten eduki asko. Lezioa ikasi ostean maistrari erakusten zieten badakitela. Arratsaldetan esku-beharrak egiten zituzten.</p>

-Eta eskolan zertzuk ikesten zenduezan?
-Ba, sartzen giñen goxien ta kantau.
-Zer?
-Ez naz akordetan, porke "Cara al sol" era de más tarde.
-Bai, baiñe politika kantaik ez zan kantetan. "Los puntos cardinales así... son: oeste, suroeste y norte septentrión". Hoixe dauket goguen. Holantxeik kantetan genduzen, ba, gauzak, eta ikesi. Gero ikesten genduen leziñoie, ta gero juten giñen maistriana, ta han maistriai... berak hartzen oskun /hartzoskun/ eta tipi-tapa, tipi-tapa, esaten geuntsen eta, bueno, "buena nota". Ta arratsaldetan esku biherra, josten. Lehen eitten zan, obligaziñoie lantxeik izeten zan eskoletan, zer bat eittie, kuadro bat eittie, biherrakin, punto de cruz y todo eso.

Egilea(k): Xabier Larrañaga Gisasola