Lezo (Gipuzkoa)

Elizari bueltaka jolasean

Elizari bueltaka jolasean <p>Eskolatik irtendakoan elizari bueltaka ibiltzen ziren lasterka, erreleboak eginez. Zaharragoak pilotan edo futbolean. Kanikekin "kulebrillan" ere jokatzen zuten.</p>

Transkripzioa

- Guen inguruan ba… eskolaa juaten giñan –hori gogoratzen naiz—, beno, eskola bertan giñun, eta eskolaa. Eta gero, ba, handikan ateratzen baldin baziñan, pues elizai bueltaka. Orduan kostunbre handia zen relebuak itia, hola, bost-o jarri, hiru lagun alde bakoitzetaa. Ta gogoratzen naiz nola elizai bueltaka, alkar ezin harrapatuik eta. Hoi… hoixe gogoratzen naiz. Gero futbolean edo pelotan. Eta beste… gu baiño zaharraguak, ba, jokuan. Frontoiak bazun holako petrila ttiki bat eta han jokuak eitten zien.
- Zu´re bai, aittua zea?
- Ez, ez, ez.
- Zein aitzen zian jokuan?
- Ba… dozena bat urte edo haundiyauak. Bai, hori gogoratzen naiz.
- Eta zertaa jolasten zian?
- Jeneralian pelotan. Gero haundiyak baldin bazian, fubolian o hola, ta haik ez ziguten uzten gui eta gu beira. Bai. Gero “kulebrillak” eta holako gauzak.
- “Kulebrillak”?
- Bai, leheno hontaka […] hemendik bota pelota... o… kanikak eta […] “rak! eta. O iten zuten jotzen bazeniyon, fuera! Ta hola aitzen giñen. Hori gogoratzen naiz.