Etxebarria (Bizkaia)

Baserriko seme-alaba argiak ikasketetara bideratzen ez

Baserriko seme-alaba argiak ikasketetara bideratzen ez Bilbon Elkanon egon zen kortea ikasten. Lana egin ere bai, igandetan eta. Sasoi hartan ez zegoen orduko hainbeste diru eta horrelakorik. Nolanahi ere, ez du damurik gazte-denbora horrela pasatu izanaz. Bakoitzak ba ei zekien zein zen bere lekua munduan. Baina kritikatzen du maisuen eta apaizen jarrera: baziren baserriko seme-alaben artean ikasle onak eta argiak, eta gainera etxean diru faltarik ez zutenak. Zergatik ez zituzten ikasketetara bideratzen?

- Alaba: Ta zuk josten non ikesi zendun ama, josten Bilbon ala Etxebarrin be.
- Etxebarrin ta gero korti ikesten Bilbon.
- Alaba: Ta Etxebarrin nogaz?
- Katalinaz.
- Alaba: Katalinaz, Tomasenekuaz.
- Palomon-ta amaz.
- Ta hori, debaldekue izen zan ala hori, josten ikestie?
- Bilbokue be bai?
- Ordun ez euen… Bilbokue ez, ez, ez; ez zan Bilbokue ez. Hango rekuerdutan, Elkanon egon nintzen.
- Alaba: biherra be ez zendun eitten zuk hor Tomasenin, zerbitzen-ta, ez?
- A bueno, domeketan-ta holan bai. Hombre, dana gauza bat. Ordun ez euen, zerik oingo modun, orduko-ta. Harek jun zin. Nik oin esaten dot /esatot/, ez dauketela bape-bape penaik neure gazte denporie holan pasaue. Ez dauket, ze ez giñoiezan inoi esatera, zelan izan biher eban /biban/. Danak genkixen gutxi gorabehera, baiña lehen be esan dot: ordun beuezan baserrixek ondo euen jentie baserrixen, edo piñuegaittik edo eurek fiñek zozegaittik; biher gehixa einde ez, gure aitxek eta amak eta baiño. Ezpabe ze, etorri jakuelako baserrittik edo dana dalako lekutik. Baiña, ezin ba eongo, maixu-maistrak edo abadik edo baten batek, honek merezi dau gero ikestie, igerte jakue, umiei, gehixenin.