Etxebarria (Bizkaia)

Oso azkarrak ziren neba-arrebak

Oso azkarrak ziren neba-arrebak Maritxu Errotaberrikoa oso azkarra ei zen. Baina Jesusak adierazten du ez zuela ikasketak egiteko aukerarik izan. Haren bi anaiak ere oso argiak ziren. Eskolako planoak maisuaren eta bi mutil horien artean egin ei zituzten. Taldeko argazki bat erakusten du.

Transkripzioa

- Beste batzuk, lehen be esan dot: Maritxu hori Errota Barriku-ta, Bitorianekue? Hori, listisimi zan, bai oin matematikak esaten jakue -ordun beste modu bata esaten zan- baiña dibujetan-ta? Artistie! Baiña nebak eukezan horrek; honen Arteagan-ta, hau maixuau barik, beste bat aurretik eon zan. Ekarrizu hoixe erretratuoi hona! Ia, hemen dauen ha. Ba, ze esatera noien ni ointxe?, ahaztu jata.
- Arteagan ez dakit zer.
- Anaixak.
- Arteagan aitte zan, gero derrame zerebralaz golpera hil zan.
- Hori zan don Felipe? Don Felipe hau zan?
- Don Felipe zan hori.
- Don Felipe eta besti zelan zan maistri, doña?
- Hau zan republikanie?
- Republikanie, eta abadiek ez ei eban zertzen. Baiña pentse eizu, hemen dauezanak gehixenak hilde daz. Gehixenak! Bai. Ta, honetxek zin haren nebak; hauxe, Joxe ta Luis. Luis, hau. Ta horrek, don Felipegaz ibilli zin eskolan. Ta Antxiko etxie ein zanien, etxe barrixe ein zanien, planuek don Felipek eta semiek eiñ ei zittuen edo eskolakuek ei zittuen.