Etxebarria (Bizkaia)

Bilbon neskame 15 urterekin

Bilbon neskame 15 urterekin 15 urterekin joan zen Bilbora neskame, Erzilla kalera, aberats etxe batera. Getxon ere bazuten txaleta. Oraintsu hara joan zen Jesusa etxea ikuste aldera. Sasiak janda aurkitu zuen.

- Ta iñoz esan dot ba, krixeda be egon nintzen, hamabost urtez junde.
- Nun?
- Ba esango dotsut non: Erzilla “cuatro” zan, baiña nire uzaban uzaba zan, Hotel Carton ein ebanan /eibanan/ anaie. “Asi que, no era cualquiera”. “Sí”, ta euezan, amaik ez euken, hil ein jakuen ta. Baiña ni baiño aurretik han euena, esaten osten niri, ba zelan izen zan. Udan gero etxie eurek ein eiben, etxie Getxon, hantxe, zelan esango dotsut ba nik?
- Neguri.
- “No”. Neguri ez zan ha. Ha zan Getxo, Santa Maria de Getxo. Ta nik, interesa neuken haxe ikusta juteko. Ta, egun baten jun gintzezan zerak, zelan da hori? Zein da hor? Niri entzuten? Ta jun nitzen ta sasi jantzitte euen ha, gure etxie sasixe dana euen. Ta euen telefonuko telefonikeko biribille lehengo lekun. Ostentzin be ta bai, estaziñoie, trenan estaziñoie Berangotik Getxora bittartekue ta horrek be, lehen lentxeik euezan, baiña.
- Ta zeñaz jun ziñen hara?
- Nora?