Durango (Bizkaia)

Baserrian goserik ez

Baserrian goserik ez Ez zuten goserik pasatu gerraostean. Isabelek umea izan berri zuela, 1951. urtean, errazionamenduko txartel berezia zuen, besteek baino gauza gehiago hartzeko eskubidearekin. Hala ere, baserrian ez zuten goserik izan, beti zegoen zen jan-eta.

- Beste holako historiaren bat, gosie pasatzen zenduen edo ez zenduen goserik pasatzen?
- Isabel: Hombre! Beittizu zu jaixo ziñenien be, nik euki neban “cartilla de madre gestante, del doble de las cosas”. Asiske, beittu.
- Berrogaita hamaikagarrenien?
- Feli: Ez, goseik ez giñun pasa, erraziñue.
- Isabel: Ez, guk ez. Guk, ez giñun pasau goserik ze, bakizu.
- Zuek baserritarrak ziñelako?
- Isabel: Klaro baiña jente asko txarto.
- Kaletarrak txarto pasauko abien.
- Feli: Ta eitten gendun biherra klaro ba entregetako. Baiña baserridxen beste gauza batzuk be egoten die: edo txarridxek hil edo…; ba txahalak hiltten bazien be, etxien hiltzen zan txahala, okelie ez zan faltetan; esnie beti… Baiña zemat bider patatie-ta ba erosi ein biher izeten geñun, entregeu ein biher izeten zan-ta. Urtien patatie asko biher da /bida/.