Zeberio (Bizkaia)

Haurdun geratuz gero, neska errudun bakarra

Haurdun geratuz gero, neska errudun bakarra <p>Erromerian ezagutu zuen nobioa. Orduan neska gutxi geratzen zen haurdun. Orain bitarteko gehiago dago arlo horretan. Umea izanez gero, errua beti neskak izaten zuen.</p>

-Nobioa hemen ezagutu zendun?
-Bai, bai, Zeberion.
-Jantzan?
-Bai, jantzan.
-Ez, oin ez da eiten erromerie ezta? Baia plazan erromerie eiten zan. Ze joten zan kordeoia. Kordeonista bi egoten ziren... hiru be bai! Bueno, hirurek batera ez, batzuten batek, besteak beste baten... holan. Eta ba... hor jantzan. Batzutan karran eskapau etxera. Oingo moduen ez e? Oingo moduen ez e? Oingo moduen ez. Oin ba, holan da ta paso, holan da ta paso. Baia gu, gu beste modu beten. Baten bat paretan zan enbrazada, baia gitxi, gitxi. Bueno, ademas oin medio gehiau dau eta ademas medikuek espertoak edo neska espertak. Emoten dituez programak [...] eta danera, gure deuenak ikisteko. Badauz gauzak, gure deuenak aukin edo gure deuenak aukin ez, nik pentsetan dot. Nik daukot seme bat, baia familie ez dauko.
-Eta hori, lehen neskak geratu ezkero enbarazada pekatua neskantzat. Eta mutillak?
-Ez da pekaturik. Neskak daukie beti errue, “en todas todas”, neskak. Neskak bakarrik ez da eiten holan, baia bueno ba neskak... Eta etxekoak be bai, zeuk daukozu errue ta panaderak emoten otsiezan. Jo, jo! Zauk deukozu errue. Bueno! [...] “nada más, si uno no quiere...” batek ez badau gure, besteak ez dau eiten. Baia bueno... biek mosuek emon ta mosuek emon, ba biek berotu.
-Ba, neskak.

Egilea(k): Ainhoa Etxazarra