Altzairuaren sekretuak, teknika

Pieza bat "urdintzia" zer den azaltzen du. Pieza larregi urdintzen bada, biguna geratzen da. Altzairuaren sekretuak.

Transkripzioa

- Hau tenplaitteko dana ez dok sartu bihar, geo oin itten dau rebenidu. Oin ez dakit ikusiko zun hamen, beitu hortxe fijau e, atzetik berua zela doian, hoi azuldu hoi, hori urdinddu in biha dau, bai, geo oin azuldu da, ikusi dozu e; karo segun ze lan ein biha dan be bai. Guk atxurra eitten, lurrian ein bihar badau, gogortxuau emoten xako, oin urdin hoi gutxitxuau, ta "en cambio" arbelien edo harrixen lana ein bihar bozu, ba apurtu itten die bestela. Hoi urdinddu larrei itten bozu, ba biguna geraketen da, seiñalia berua pasau in dala aurrera, hori urdiña atzian daola sartzen bozu, peligrua xauk apurketeko atxurrak-eta lanian.

Egilea(k): Iñaki Arana