Mauxitxa sortu zenean, txaranga gutxi zegoen

Mauxitxa sortu zenean, txaranga gutxi zegoen Tolosako Alcoyano txaranga etortzen zen Elgoibarrera eta hark sortzen zuen giroa ikusita piztu zitzaien txaranga bat sortzeko ideia kuadrillakoei. Donostian fanfarreak zeuden: "Polito y sus Anastasios", "Los Pomposos"... Baina ez zegoen txaranga asko eta leku askotatik deitzen zieten. Bilbon ere jo zuten jaietan. Franco hil arte ez zen egon festa herrikoirik, zezenketak eta kontzertuak bakarrik. Mauxitxa txaranga hazten eta dotoretzen joan zen. Bergarako Ariznoa dantzalekuan ere jo izan zuten.