Eibar (Gipuzkoa)

Amaña aldea gerra aurretik

Amaña aldea gerra aurretik Eibarko Amaña auzoa, Legarretik Asoliartzara bitartekoa, nolakoa zen kontatzen du, gerra aurrean. Ospitalea, Amaña, Mandiola bailarako azkeneko baserria zen Asoliartza.

Transkripzioa

-Gustauko jatan kontatzia Amaña ingurua ta Legarretik zeuen basarri ingururaiñokua ta zelakua zan gerra aurrian.
-Ospittala eiñ ebenian be akordatzen naiz ni. Nere anaia joan zan igeltsero. Akordatzen jata, kontratistak zien bat Amorebietakua da beste bat Durangokua, zian kontratistak eiñ ebenak hori ospittala. Hor ezebe ez euan. Zian mendixak eta gero sartu pixkat goratxuao Abontzakua euan, eta bestia Arrajola goraokua, baiña hor Abontzara joateko-ta soluak zian horrek danok, eta hori kantera-burua, ospittaletik aurrera doian kantera... horrek zian mendixak, mendixak bakarrik.
-Amaña dan guztia be mendixa?
-Mendixa, horrek danok mendixa zian danok. Gure basarrittik aurrera arte. Eta gure basarrixa da atzenengo basarrixa Mandiola Ballekua. Hor daoz Arrate Balle, Ko(ro)sta Balle eta Mandiola Balle. Eta gure basarrixa da atzenengo basarrixa.