Eibar (Gipuzkoa)

Neskak eta mutilak kalean elkarrekin jolasean

Neskak eta mutilak kalean elkarrekin jolasean <p>Dantzatik sortzen ziren garai batean bikoteak. Eskolan aparte ibili arren, neskak eta mutilak kalean elkarrekin ibiltzen ziren jolasean. Orduko jolasak; antxintxiketan (korrika) ibiltzen ziren asko.</p>

Eibarko kultur ondarea

Jatorrizko proiektua

- Eta hor, imaginatzen dot, nobixo pareja asko urtengo ziala halako dantzetatik, ez?
- Bai, hortitxik. Nundik ba? Hortitxik.
- Bueno, neska-mutillak ibiltzeko ta, hori beti, umetatik. Jolasten ta eso, beti hori… Eskolak-eta ez ziazen mistuak, baiña lagunak kalian igual-igual neska-mutillak ibiltzen giñan, e!
- Bai?
- Bai, bai, bai.
- Jolasian?
- Bai, bai, bai, bai.
- Ta zetara jolasten zenduen holan elkarrekin?
- Onbre, oin ez da jolasten holan. Gu antxitxiketan beti. “Al ocho”, ta “al cero” ta “a katekas” y… Horretxek ziazen jolasak. Horretxek. Normalian beti antxitxiketan.
- Gero bazeren jolas batzuk neskenak espezialak eta beste batzuk mutillenak izango zianak, ez? Edo?
- Bai, hori bai. Bai. Baiña horrek, antxitxiketan, neska-mutillak, e! Bai, bai, bai.
- Eta hori, esan dozuna, “al ocho”, hori ze zan?
- “Al ocho” zan… Aber, “al ocho” zan aiuntamentuari buelta emoten. Ta gero… “al ocho” [haxe] zan. “A katekas” gero, punta batetik bestera. Ta bestia zein esan detsut?
- A! “Al cero” zan aiuntamentutik bueltan. “Al cero”. Ta “al ocho”, ez naiz akordatzen ondo, aiuntamentura, ta gero hona aldera etortzen giñan, kioskua zeuan lekuan holatxen “ocho” bat eittera. Holaxen.