Indalecio Ojanguren argazkilaria

Indalecio Ojanguren argazkilari eta mendizale eibartarra. Oso lagunak ziren; mendian sarri elkarrekin ibilitakoak. Gerra aurreko Eibar.

– Mendiak, idaztea. Beste gauza bat ere bai: Ojanguren argazkigilea eta mendizalea.
– Ojanguren argazkigillia eta mendizalia. Harek… Biharretik urtetzen nebanian sarri juaten nintzan haren estudixora. Eta harek baeukazen bitrinak argazkiz beteta, nunguak ziran. Eta esaten netsan: “Bueno, hona mendira, nundik juan leike?”. Gu hasi giñan urriñeko mendixetara egun baten edo bizperatik juanda [egitten], eta holan hórrek konbinaziñuok. Eta esaten estan: “Hau halako tokittatik”. Eta: “Zenbat denpora?”. Memorixa ona eukan eta esaten eskun eta, bueno. Orientaziñua emoten eskun eta horrek asko lagundu eskun. Eta hortik aparte oso laguna. Gero berari sarri… Berak eskatzen estan –idazten oso txarra zan eta argazkixak berak egitten zittuanak orduan ‘La voz de España-n’ publikatzen zittuan– ‘La voz de España-n’ argazkixen azpixan idazteko testotxo bat. Eta testuak egitten netsazen. Oso lagunak giñan eta sarri alkarrekin be asko ibillittakuak mendixan. Eta Ojanguren fotografuakin gero fotografixia be hartzeko gogua emon estan, ze berak esaten eban: “Hara, Kodak bako oporrak, opor galduak. Danetik oroitzapen bat eruan bihar da. Eta oroitzapen hori argazkixaren bidez egitten da”. Eta horrek konbenzidu ninduan: eta, bueno, berari erosi netsan kamara bat. Eta hortik hasi nintzan gero argazkixak be egitten. Baiña Ojangurenegan beste asko, beste anekdotak pillaka edo, bueno, idatzi egin dittut. Neretako, egixa esan, gizon bat oso… Kariño haundixa hartu netsan. Gehixago: berak ikusten eban bere artxibua desegingo ete zan edo: bildurra. Eta esaten estan: “Nahi badok, hiri emongo deuat”. Ikusten eban neregan halako zer bat. “Baiña ni ez naiz fotografiara dedikauko”, [esaten netsan]. Eta holan. Eta gero Reyes Korkostegik eta bixok egin gendun jestiñua Diputaziñuak hartzeko zera. Lehelengo eskintza… Reyes be laguna eta ha be arduratuta eguan. Eta nik esan netsan: “Bueno, herrittik urten baiño lehenago, lehelengo alkatiagana noia”. Alkatiakin berba egin neban eta: “Bai, baiña hori guk zetarako dogu…”, betikua, herrixetan gertatzen dana. Gogo txarrakiñ eta. “Bueno ba, orduan Diputaziñora”. Ez galtzia zan [helburua], horren artxibua ez galtzia. Halan be, gauza asko galdu dira, baiña prinzipalena edo gehixengua behintzat salbau da. Eskerrak horri. Artxibo ikaragarrixa eguan: millak eta millak. Asko klitxez egindakuak, lehengo sistemiakiñ, eta hori. 1914tik –etaraizu– mende erdi baiño gehixagoko lanak han zittuan berak pillatuta. Ze berak egitten ebana zan reportajia bezela, gero ezkontzak zirala, hau zala… Hortik bizi zan. Baiña ikaragarrizko afiziñua eukan kolekziñuak egittera. Eta berak mendi guztiak, herri guztiak, zegozer inportantia zan guztia etaratzia [nahi izaten eban]. Eta eskuduak: basarrixak eskudua baeukan, enteratzen bazan basarri baten eskudo bat bazala, juan eta hari eskuduari etara bihar etsan. Torre zaharrak eta zera. Horretan ikaragarrizko artxibua egiña eukan.
– Eta galdu diren hainbat gauza egongo dira hor!
– Bai, bai, bai. Galdu diranak. Eibar. Eibar erdi baiño gehixago erre zan eta. Horren fotografietan han dagoz.
– Han dago.
– Han dago Eibar, lehengua. Gerra aurreko Eibar, osorik, bere fotografixetan bakarrik dago.