Juan San Martin eta arkeologia lanak

Juan San Martin eta arkeologia lanak. Dolmenak aurkitu zituen Hernio mendian eta beste hainbat lekutan. Anekdotak. Aranzadi Zientzia Elkarteko kide.

Transkripzioa

– Eta horrekin batera beste gauza bat ere bai. Hori aipatu beharrekoa. Artzainak eta zenituela lagun eta adiskide. Baina badira jentil harriak. Hor zenbat pasatu ote dituzun begiratu…
– Lehelengo asko igarri barik be bai, igarri barik be bai. Baiña beste batzuk, exproceso hortara juanda. Espreski juan hórrek ikustera eta ezagutzera. Eta gero Aranzadi sortu zanian, Aranzadiñ egon zan holako mobimientu zer bat. Bueno, ba gero reparto bat egin gendun. Toki batzutan dolmenak egongo zirala eta esploratu egin bihar zirala. Eta nik hartu neban Deba Arro goikaldeko partia eta topau nittuan dolmen batzuk [Sarai] aldian eta beste toki batzutan. Eta azkenetakuak Hernion. Hernion ez zan bat be ezagutzen. Han Elosegi ibilli zan eta bera harrittuta eguan. Esaten estan: “Derrigor egon bihar dira eta ez dot ezer topatzen”. Sarri dolmenak hausi egin dittue beste konstrukziño batzuk egitteko. Eta behin, kasualidadez, emaztiakin gaiñera, emaztiakin nindoiala Herniora, egun baten, Iturrioztik gora, Zelatungo bidia hartu eta gora, gero beheruntzian, eurixa hasi zan eta txabola bat ikusi eta: “Guazen hara txabolara, hau zati baten botako dau, bolada bat izango da, baiña gero pasauko da”. Eta txabolara juaterakoan, txabola onduan nun topatzen doten Zeraingo ordekan…
– Dolmen bat?
– …dolmen bat. Eta ha izan zan lehelengo pistia, Herniokua. Gero beste bat be topau neban eta holako Dolmen kontuan hórrek izan dira gauza berezixenak.