Juan San Martin gerra garaian

Gerrako urteak. Tailer batean hasi zen lanean; gauez eskolara joaten zen, mekanika ikastera. Tailerrean, gerrarako gauzak egiten zituzten, bonbentzako ojibak, adibidez. Sasoi gogorrak izan ziren haiek. Bizimodua guztiz aldatu zitzaion.

– Eta aita Valentzian.
– Aitta Valenzian. Eta haren barri Cruz Rojaren bidez bi aldiz edo izan gendun, baiña gerria amaittu arte barririk barik. Eta ni biharrian hasi nintzan, ez eguan beste remedixorik. Biharrian hasi, lantegi baten eta hori zan aittaren eta, bueno, famelixiaren oso ezaguna zan. Eta hárek interesakiñ hartu eben eta laguntzen esten gabian eskolara juaten eta lantegixan biharra egitten. Eta ipiñi ninduen ikasle aprendiz moduan. Bertako enkargadutza edo jefe de taller egitten ebanari laguntzen. Eta hor hasi nintzan mekanikia ikasten. Eta nik hortan, alde batetik, suertia izan neban. Baiña momentuak, gogorrak. Gero, gaiñera, lantegixan. Han lantegi guztietan Eibarren egitten ziran gerrarako gauzak. Eta gogoratzen naiz abiaziñoko bonbentzat ojibak egitten genduzela. Sarri, ojiba bat egitten, nik zenbat aldiz esaten neban: “Nork daki –nik hainbeste bonbardeo pasau dot Bizkaixa aldian eta Santanderren–, eta nork daki nere aittari ez jakon jausiko hórretako bat”. Eta hórrek pentsamentuok izaten ziran. Baiña gaztiak giñan eta… Baiña neretzat bizimodua aldakuntza ikaragarrixa izan zan. Ze nik hartu neban orduan beste konzienzia bat: ordurako trabiesua nintzan. Irakortzen eta bai, baiña orduan ni pertsona serixuagua bihurtu nintzan. Segidu egin neban irakortzen eskuetan hartzen neban guztia eta, egixa esan, oso –ez dakit– konstruktibista eta etxiari laguntzeko espiritu hori sartu jatan. Eta gaiñera noberak superatzen gauzak, ez bakarrik pasautako txarrak, baitta be aurrera begira zegozer izateko formaziño aldetik. Eta ahalegindu nintzan eta hortik juan nintzan. Hortik aurrera, politto-politto, lehen esan detsut, soldadutzan…