Aitak nahi arren, Juanitok armagintzarako zaletasunik ez

Familia kontuak. Gerra garaian, aita armagin-maisu bezala joan zen Valentziara arma lantegi bat abian jartzera. Juanitoren aitak semea armagin izateko ilusioa zuen, baina Juanitok nahiago zuen mekanikaren mundua. Armak inoiz ez zaizkio gustatu, hala ere haien historia ikertu izan du. Historia-kontuetan egin ohi diren hanka-sartzeak. Erlijioarekin zerikusia duten hainbat kontu.

Transkripzioa

– Hori ere gogorra. Lehen ere aipatu duzu, bidenabar, irakurtzeko zure zaletasun hori, baina zure destinoa zen lantegia eta teknika. Etxetik.
– Hori destinua zan etxetik. Neria ez, aldiz. Bueno, destinua izaten da etxetik. Gerria amaitzian aitta lehelengo espetxian egon bihar izan zan, ze, klaro, Republika sasoian maisu armero moduan Valenziaraiño juan zan, armerixak montatzera, beste batzukin batian. Eta gero zigorra izan eban, bere partia. Eta urten eta gero bera enpeñauta eguan ni armero egittia. Baiña nik ordurako ya tornerotza eta nahiko ondo dominatzen neban eta nahixago neban mekanikia. Gaiñera, egixa esan, armia ez neban maitte.
– Hori sekula ez duzu maite izan.
– Sekula be ez. Nik naturalezia maitte izan dot eta hori: ni txori bat hiltzeko gauza ez naiz izan. Eta txorixa hilko dabenakin edo hilko dabena egitteko be ez. Halan be, historiazale be banaiz eta, historiazale moduan, nik armen ikerketak edo estudixuak estudixau dittut, historian zihar egon dan eboluziñua. Horregaittik bakarrik gertatzen jaku… Egon ziran oin dala –ez dakit– sei urte edo, holako erreportai batzuk Espaiñiako Telebistan: Carlos III.a agertzen zan pistoidun fusil batekin. Eta nik ikusi orduko: “Baiña zelan? Ez zan pistoidunik orduan! Hori Napoleonen amaieran, Napoleonen ondotik sortu dala!”. Eta orduanguak txispadunak ziran, baiña pistoidunakin agertzen da. Eta pistoiduna sortu zan Napoleonen amaieretan. Eta horrek guri begira –begi golpera– salto egitten desku. Eta: “Zelan hori disparatiori? Iñor ez da hor informatzeko sasoi háretan armia zer zan?". Hortik ikusten dogu historiako gauza asko agertzen diranian –nik uste–, soiñekuetatik erabiltzen dittugun tresnetara arte, zenbat oker egitten diran.
– Bueno, jaiotzen historia ikusi besterik ez dago: Jesus jaio zenetik eta pintatu dutenera zer datorren.
– Beti. Europak bere erara egin dau. Monoteismua Europak nahastau egin dau bertako lehengo siniskera askokin. Hori bizitziaren zera da. Bueno, nik ez dot uste kaltegarri izango danik, baiña ez da Jesusek emondako mensajia hutsa gaur kristautasunak eruaten dabena be. Ze, euki kontua, ebanjelixuak ziran oiñarri. Eta hortik urten bihar dau. Baiña gero teologia zientziak beste gauza asko… Eta, bueno, aldakuntzak etortzen dira, batez be Aitta Santu Julio I.akin, IV. mendetik, lehengo pluriteismuari, ordaiñez, santuak jartzen hasi jakozenian. Eta horrek aldaketak ekarri dittu.
– Festa eguna batik bat.
– Hori da. Eta bete, bestieri terrenua kenduaz.