Baserritarrak behartuta soldaduak laguntzera

Gauezko patruilak. Baserritarrak behartuta soldaduak laguntzera.

- Eta gabazko patrullak-eta? Aittajaunari entzunda daukat.
- Bai. Amatiñon jeuan "Fortaleza Volante" eta esaten zotsen holako kapitan…, Sarjento Baldú zan hemengo terroria, hemengo inguruetako oilluok eta konejuok harrapatzen jittuan baiña. Eta gabian Narbaiz-boluan, gure aitta-zana be Narbaiz-boluan jeuan, eta Aixkarko Manuel be bai, eta gabian joan eta hartu erekin eta frentia ikustera; osea, Agarregoiko ondoraiño aillegau ei zittuan. Amatrailladoria erei eruan eraiñ, je, je, je, eta hartu aurrian eta haraiñotxe. Eta han, itxuria, milizianuok potiak-eta behera botata eukitzen ei jittuen, eta zaratak etaratzen hasi zienian, buelta. Eta gure aitta-zana akordau zanian datozela, teillatura, Narbaiz-boluan teillatura ixo ei juan eta salbau ei zuan.