Zerrajera gerrarako materiala produzitzen

Zerrajera gerrarako materiala produzitzen "Unión Cerrajera"n gerrarako materiala produzitzen hasi ziren 1937ko udaberrian. Gazteak ere lanean hasi ziren orduan, gau eta egun.

Transkripzioa

-Gero sartu gitzen zerera. Gero e, eta gero militarrak juan zienien, hamen Zerrajeria hasi zan proiektilak eitten. Proiektilak, artillerixarako. Proiektilak zeretako be bai, morteruendako be bai. Ta gero abiaziño bonbak, abiaziñuendako kontenedoriek eta… osea. Ta orduen sartu gitzen danok militarizaute, zegatik e…
-Baiña zu ondiok Zerrajeran hasi barik zeuntzen, ezta?
-Ta sartu gitzen, e... Militarrak abanzien hasi zienien, gu sartu gitzen biherrien. Ta egunien itten gauen milla… tamañuak, zerena, proiektillenak zien “tamaño de siete y medio y seis y medio“. Eta "siete y medio" itten gauen milla, ta "seis y medio" beste milla. Beste milla morteruendako.
-Egunian?
-Bai. Ta gau ta egun biharra, e. Eta jaixak eta danak. Orduen ez zan pekatu domeketan be eittia biharra! Klaro, "por la cruzada"... Badakitzu.
-(senidea): Horreaittik irabazi eben gerrie.
-Eliziek [buldak] emongo zittuen, ezta?