Hilarriak elizan; argizaiolak

Hilarriak zergatik kendu ziren.

- Kendu zittuen gero hilarrixok-eta, jentie aumentau zanien ba… hareik lekue hartzen euen asko, ta hareik kendu zien gero. Fuera. Azpixen trapu baltz bat egoten zan ifinitta, eta gero baten bat hiltten zanien, e, beste trapu zuri bat ifintten euen gaiñien. Ta han egoten zan ha be, trapu zuri bat be. Gero kandelioi-tta. Gero hareik kendu zittuen-ta. Ta gero ipini zittuen; danak kendu ta gero sillak egon zien. Ta sillatan traban, estrapozu bat harekin be… Silla danei ikara eitten. Han dirua batzen ibiltten zan bandejiaz, baiña ha gustora ibiltzen zan, beti be eraiñ hola diruai-tta. Asko botata ezkero e… Orduan txakur haundi batzuk… Han ibiltten zan diru batzen, silla artien pasau ezinka eta bueltaka, sankristaue, haxe ofixiue eukan, Ta han ibiltten zan. Gero hareik be kendu zien sillak be ta. Bakotxak berak erretirau deixiela bakotxa beran sillak eta. Gero bankuek ifini zittuen, oiñ hobetuau dau. Zenbat sillari ikara in bihe jakon…
- Garbiketan faten zienak be mobimentue erain itte utsen, e. Ez euen egunero pasauko zera, baiña.