Jadarre eta Estazio ingurukoek euskara desberdina

Jadarre eta Estazio ingurukoek euskara desberdina Arrantzale kultura eta baserritar kultura desberdinak dira Zumaian. Jadarre auzo inguruan lehen bi baserri eta etxe bat besterik ez zeuden. Hangoek hizkera desberdina zuten eta baita estazio ingurukoek ere. Beraiek "dxa" bukaerak egiten dituzte eta hangoek "ya".

Transkripzioa

- Nahi det esan, baserritar kulturak… Arrantzale kulturak eta baserritar kulturak diferentzi haundia die hemen Zumaian. Eta adibidez, ba, estazio aldekuak edo Jadarre edo Gau Txori aldekuak… Jadarre barriyua ezautzen dezue?
- Bai.
- Ba, alde hortan, ba, zeuden lehen bi baserri eta etxe bat, gehio ezer ez. Ba, hanguak ya hizketan diferente hitz eiten zien, ez gu bezela. Eta baita estaziyokuak ere bai. Guk “estadixua” esaten giñun, “estadixokuak”, ezta? Haiek ya, guk “gorrixa”, “haundixa”, “eurixa”, eta haiek “euriya”, “haundiya”, “gorriya”, Zauztarrak bezela. O Arruakuak bezela, ezta?
- Bai. Eta Oikiyan ta holan esaten da, ezta?
- Oikiyan’e baserritarren… “Oikiya”, “Oikiya”, “Oikiya”. Ta guk “Oikixa”.