Goizueta (Nafarroa)

Leitzako langile-mugimenduak; hizkeran eragina

Leitzako langile-mugimenduak; hizkeran eragina Leitzak langile-mugimendu handia izan zuen Plazaolako trenbidearekin. Trena herritik pasatzeak ere eragina izan zuen. Gerra ondorenean hutsaldi bat izan zen, Sarrio lantegia sortu bitartean. 1954 inguruan gelditu zen trena, uraldi batzuek zubi batzuk eraman ostean. Garai horretan jendea Frantzia aldera edo Andoain inguruan sortu ziren teila lantegietara joaten zen lanera. Goizuetak ez du izan halako mugimendurik. Hizkera aldetik ere antzeman egiten du aldea: Leitzan bereizi egiten da kalekoen eta baserrikoen hizkera eta Goizuetan, aldiz, antzekoagoa da.