Bermeo (Bizkaia)

"Botabarak", "masamorrie", "maridxie", "mare bat", "mandazkada", "mandaz"

"Botabarak", "masamorrie", "maridxie", "mare bat", "mandazkada", "mandaz" Itsasoan erabiltzen diren Bermeoko hainbat berba aipatu eta eta euren esanahia azaltzen du: "botabarak", "masamorrie", "maridxie", "mare bat", "mandazkada", "mandaz"

Transkripzioa

- Botabarak, botabarak bakizu zertzuk dizen, harek paluek atunetan eruten dizenak, masta halakuek zelan da? eukaliptuek, eukaliptuen arbolak, holako lodidxerakuek, handik imintzen diez apaidxuek gero daidxola. Apaidxuek haulan, kazan, kazan dxuten diez baporak horrek danak kaseruek diez, holan duez, atzien gotabera bi ta aurrien beste bi txikidxauek ta handik duez apaidxuek zabalien. Hauri da gotaberie. Masamorrie, masamorrie da ba hauri, masidxe ein dozune, masamorrie ein dozune.
-Zelan, zelan?
- Masamorrie.
- Bai.
- Bermion esakerie dau andrak esaten dauie "masamorrie eingo zaitxut". Igual txarto porta ta "Txo, ze ein zu?" “Masamorrie eingo zaitsut, masitxu eingo zaitxut".Masamorrie. Maridxie da "la partija". Zeure partie altxa dozune, diru partilletik. Maridxe bat.
-Hori beti itxosoagaz lotute.
- Eh?
- Bai bai. Sueldue izatil ez, herridxen ein zun maridxie, ta mare bat denpora bat. O sea ke "un tiempo concreto" esaten da, mare bat da mare bat izan lei lau egunekue edo hamabost egunekue. Urten itxosora ta gueltan zatozena, mare bat ein dxuu, "Ze ein zu hamen marin ba?" "Hamen ez dogu ein ezebez" O sea ke mare bat da hori, mare bat. Mandazkadie, mandazkadie da, mandaz, baporak balantzadak eitxen dau. Ta halako mandazkadarik, ta mandatik itxosue sartu. Mandazkadie, mandaz, mandazkadatik ba, mandaz.

Egilea(k): Iratze Elizondo