Zestoa (Gipuzkoa)

Lagun artean herrian

Lagun artean herrian Lagunak herrikoak zituen. Eskola garaian ez ziren herritik ateratzen, Azpeitira festara noizean behin. Orduko etxeko diziplina oso gogorra zen.

-Eskola garaian lagunak zer zeneuzkan?
-Herrikuak, herrikuak. Kanpora, eskola garaian-ta kanpora ezta erten’e hola iñora. Azpeitira festan bat edo baldin bazan baiño ez. Edade haretan gurasuak eta ez zuen lagatzen.
-Disziplina oso gogorra zan?
-Bai, bai. Etxian’e gurasotik hasita. Orduan ez zeon oin bezela ume batek protesta ein dula eta jun da, gurasuak zerana jun, maixuana edo eta berak erritan-ta. Orduan etxian enteratzen bazien erritan bat ein zizula edo zerak, han beste bi zaplada. Eta ixi-ixilik egon ber.