Zeberio (Bizkaia)

Lurra lantzeko tresnak

Lurra lantzeko tresnak <p>Ganaduekin egiten ziren baserriko beharrak. Orain makinekin. "Area" eta "itillea" zuten izena tresnek; "makinea" lurra iraultzekoak, goldeak.</p>

-Eta gero soloko beharrak? labrantza ta?
-Ganaduekaz, buzturriagaz... Osteien egoten zan, ixiten zan bat ganean ibilten dana hagin askogaz eta beste bat eskuegaz ibilten zana, [...] Ganaduekaz, baia orain makiñiekaz dau, makiñiekaz, eta ja ez da behar ganadurik soloan, makiñiagaz.
-Ta lehen ganaduekaz ze tresna erabiltzen zan?
-Geituten jakon bateri area eta besteari geituten yakon itillea. Eta besteari geituten yakon makiñia, bueltetan dauena lurre.
-Buelta emoten.
-Bai, buelta emoten dauena. Eta besteak eiten euriezan, bat lehelango pasetan zan... area geituten jakona eta gero makinetan zeuena pasetan zan itilleagaz. “Con la itilla”.

Egilea(k): Ainhoa Etxazarra