Turismoak gauza berri asko ekarri zituen: bikiniak, diskotekak...

Turismoak gauza berri asko ekarri zituen: bikiniak, diskotekak... <p>Zarautz izan zen bikinia onartu zuen aurreneko hondartzetariko bat. Espainian sei lizentzia eman zituzten, "Playas Internacionales". Mediterraneoan bi, Santanderren eta Zarautzen. Aurreneko diskotekak ere Zarautzen antolatu zituzten: Luis Aguile, Julio Iglesias... Diskoteka asko sortu ziren: Mimos, Gaztedi, Euromar...</p>

Transkripzioa

- Euskal Herriyan ta Espaiñiko sei aurrenetan, sei kosta aurrenetan, Zarautza izan zan bikiniya libre zeona. Ez al dakizu? Hori´re ez al dizu iñorrek kontatu? “Seis playas internacionales se concedieron” Espaiñira; zian Zarautza, Santander, Llanes ta uste det Riazor. Donostiya ez. Donostiyan ez al dek behin´e aitu poliziya nola kasko ta guzti jeitsitzen zian bikini aurrenenguai multa ematea y “a hacerle salir de la playa”. Ez al dek behin´e aitu? Hik edade pixkat badek ba.
- Barrukaldekua da hori.
- A! Barrukua?
- Lehorrekua.
- Baiño nahi det esan… bikiniya. “Playas internacionales” ta mediterraneuan bi: e… zea, Lloret del mar ta bestia ez dakit zein zan, Benidor-ta ez.
- Ze urte zan hori?
- 52-53. Bikiniyak aurrenekua. Ta aurrenengo diskotekak “como discotecas” Zarautzen sortu hituan. Zauratzen aktuatu die /aktuatuie/ Luis Aguilé, Julio Iglesias... Hori ez al dik kontatu iñorrek? Julio Iglesias, Carlos Acuña... Hemen? Hemen diskotekak eon hituan... Jendia… milakak etortzen hituan.
- Nun zian diskoteka hoiek?
- Naia, Euromar, Mimos, Gaztedi, Alai azpiyan... gehiyo´re bazian, baiño oain ez naiz gogoratzen. Hasi ezkeo… zea. Baiño kantantiak... aurrenengo urtiak, aurrenengo aktuaziyo exitokua Julio Iglesiasena Zarautzen, beak esanda, Euromarren. Julio Iglesias ta. [...] hola. Jendia…!

Egilea(k): Jon Agirre Rodriguez (Lizardi Institutua) , Irene Alberdi Alonso (Lizardi Institutua)