San Pelaioko eskola eta irakasleak

San Pelaioko eskola eta irakasleak San pelayoko eskolara joan zen. Neskak eta mutilak banatuta izaten ziren. Irakasleak, Josefa Lekuona eta Aurelio Gonzalez.

- Ta eskolan, ze, hor San Pelaioko eskolan, nexkak alde batetik ta mutillak bestetik...
- Bai, bai, behian izaten zian mutillak eta goian izaten zan... bai, bai, bai.
- Gooratzen al zea maistran baten izena, edo?
- Bai, Ziotzakua, Ziotzakua, Josefa Lekuona zan, Ziotzaneko alaba zan. Eta, maixua berriz, behian orduan Aurelio Gonzalez, bai. Eta, kalea juteko goguakin eoten giñan, ama esniakin juten zan karruan hartuta etxetan partitzeko eta, orduan, ba, etxen gelditu ezkeo lana in behar izaten giñuan, eta, aunke sea, goizian pare bat ordu amakin esniak eta partitzen ta.