Zaldibar (Bizkaia)

Aitak eskopeten piezak egiten zituen

Aitak eskopeten piezak egiten zituen <p>Aitak eskopeten baskulak eta kanoiak egiten zituen, etxean bertan zeukan tailerrean. Eibarko enpresa batentzat egiten zituen. Zaldibarren ere eskopetak egiteko fabrika egon da.</p>

-Etxean orduen jente asko egoten zan ezta? Igual aitite-amamak…
-Bai, guk amama euki genduen, aittitte ez genduen ezautu. Ta beti eukitten genduen gaiñera biherrien baserrixen mutil bat, beti, ba ha be etxeko moduen.
-Etxean lo eiten euen eta dana?
-Dana, dana.
-Ta bazkaldu ta dana?
-Dana. Aittek zerien eitten eban, eskopetan eitten eban lana, bertan etxien, han eurreko txabolan euken ipinitte lekue, ta…
-Ta zer eiten euen, eskopetak eiten euzen?
-Eitten ebazen zerak… kañoiek eta eskopetien marku… zelan esaten da? Burue, eskopetien buruen, beste izen bat deko. Ez naz gogoratzen momentuen. Baskulie! Baskulie eta kañoie.
-Eta gero saldu?
-Ez, gero… Bai. Hori eitten eban Eiberko empresa bati. Eiberko enpresie gero… montau ein eskopetak eta harek saltzen ebezan.
-Zaldibarren be ez da egon holango empresa bat edo?
-Bai, bai, bai. Baiñe hori ixen da oin, ointsu. Bueno, oin dala /oiñddala/ zemat urte montauko eben? Iguel hogeta hamabost edo berrogei… bai, egon da.
-Eiberrera beti. Hillen azkenien juten zien, in ebezenak hillien eruten ebezan ta…
-Gero etxean ein ezta?