Soraluze (Gipuzkoa)

Iltze-fabrikako iltze motak

Iltze-fabrikako iltze motak Iltze-fabrikan tamaina desberdinetako iltzeak egiten ziren. Hainbat iltze mota aipatzen dituzte.

Iltze-fabrikan tamaina desberdinetako iltzeak egiten ziren. Hainbat iltze mota aipatzen dituzte.

Transkripzioa

-Ultze-fabrikan ultziak neurri danetakuak eitten zien edo puntapaisak bakarrik edo? Zergatik izaten da puntapaisa?
-"Puntas de París" zan esaeria.
-Nork ekarri eban izen hori edo lelengo ultze hori edo zer? Ze diferentzia zeuan beste ultze batzukin?
-Puntak danak eitten zien horrek. Hor eitten zien baitta "cabeza perdida" be bai, zapatendakuek be bai, txiki-txikixak be bai. Hor eitten genduzen ba hasta entengia, entengia, ciento diez, ciento diez, numeruak be danak dazkit horrenak.
-Nik 120 be sartuta daukat egurrian.
-Bai, 110, 110, entenga normala 120 gero bertan zerian luziaua sartzeko, baiña 110a zan normalena.
-Bai. "Cabeza pedida" esaten otsaun, cabeza perdida, buru barekua. Hori eitten zan... Nik makinak hortxe ein nittuan horrek eitteko be. Ein genduzen geuk hor makinak hori eitteko, ultziak eitteko.