Soraluze (Gipuzkoa)

Letaniak Asentzio egunean. Ermitak zituzten auzo guztietara joaten ziren. Konjuruak.

- Ta lehen egoten zian, ba, letañak esaten jakuen, ezta? Asentzio egunian.
- Konfuruak eta [lehen gauzak]. Konfuruak dittuk garixan… garixan soruan, ezta, konfurua. Horreaittik ze emoten otsen? Emoten zotsen, ba, horreaittik be zeoze.
- Oillaskuak eta […]. Baiña izaten zian, ba, Asentzio izeten da, ba, Pazkuak baiño hamar egun aurretikan. Ta orduan egoten zian, ba, letañak. San Roke… Ezozira ta San Rokera, San Andresera, gero San Inazio ein zebenian Txurrukara be bai ta Irure —ermittak eren lekura—, Irure ta San Marzial —batera tokatzen zian horrek. Ta gero hor —ni izenda nao— batenbat etxian hilda bazeuan —aitta zanan lutuan izen nitzan ni—, letañetara juan ein bihar izeten zan.