Ondarroa (Bizkaia)

Jaunartzea egin ostean hasten ziren eskolan

Jaunartzea egin ostean hasten ziren eskolan Bi jaunartze egiten ziren lehen, bata zazpi urterekin eta bestea hamaikarekin. Lehenengo jaunartzea egin ostean hasten ziren eskolan, "uso de razón" eskuratutakoan. Eskola nazionaletan ibili zen.

- Sasoien, zu eskolara juango ziñen ba?
- Gerraostien eta.
- Gerraostien.
- Bai. Lehena eskola juteko, jun bir ziñan, hori eindde gero, komuniñoi eindde gero. Lehena ez eguan ongo modun lau urteaz ta bost urteaz eta eskolaik, ez eguan. Lehena eitten zan… komuniñoik be bi egoten zin, zazpi urteaz ta beatzi-hamar urteaz, komuniñoi bi. Esaten eben eskola juteko, euki bir dela “uso de razón”, ta guri erakutsi oskun “que uso de razón es a partir de los 7 años ”, o sea, uso de razonik baik ez ziñan eskola juten. Lehena eskola juten ziñan neska handixe, zortzi urte, beatzi urte, ba haxe.
- Ta zu be zortzi-beatzigaz?
- Bai, komuniñoi eindde. Bai. Ta gerokun hamaikeaz “niñera”, hillin sei hogerleko irabaztea. Ta diru... diru zan haxe be.
- Ta eskolara nora?
- Eskolara nora?