Mendaro (Gipuzkoa)

Esnea lortzeko moduak

Esnea lortzeko moduak <p>Kalean bizi zirenez, esnea erosi egin behar izaten zuten. Baserritarrak kalera etortzen ziren saltzera, baina batzuetan beraiek joaten ziren, baserriko emakumea ama izan berritan, adibidez.&nbsp; 15-16 urterekin Gurelan-en hasi zen lanean eta zortzietan lantegira sartu aurretik joaten zen esne bila.&nbsp;</p>

Tamaina:

Kalean bizi zirenez, esnea erosi egin behar izaten zuten. Baserritarrak kalera etortzen ziren saltzera, baina batzuetan beraiek joaten ziren, baserriko emakumea ama izan berritan, adibidez.  15-16 urterekin Gurelan-en hasi zen lanean eta zortzietan lantegira sartu aurretik joaten zen esne bila.

- Basarrin eukitzen zenuen?
- Behiek bazeuzkezuen?
- Ez, ez, guk ez, gu kalekuak giñan!
- Zuek esnea kaletik erosten zenuen?
- Bai, bai, bezeruak giñan. Gabixola ezautu huan? Gabixolakua ta Txikitxonekua ta... amak esne asko erosten zeban.
- Eta ze etortzen zan esne-saltzailea etxea ala zuek...?
- Norbea jun. Ta baitta etorri´e bai, izen zian, etorri´e bai. Baiña norbea... Igual, Gabixolako ama, zera, familixia [izanda]: "Ai... ekarrizu esnia. Bai, andra koittau haura, harek umia hazteko ta lan asko jakan ta". Jun ta "ze kostatzen jatzue ba zueri...". Gero teillarrea etorri nitzan ni Kapaiñetikan. Hamabost-hamasei urte, hamabost, zerera, hori... Jesus, Maria eta Jose... Gurelanea. Gurelanea etorri nitzan. Ta orduantxe gustora ni. Jolee! Haura poza!
- (hiztuna 2) Eta zuek juten ziñaten esne bila, amak bialduta...
- Jolee!