Gazta egiten

Gazta egiten Bere amak gazta egiten zuen: eskuz egiten zuen, ez makinekin, gaur egun bezala. Eibarrera joaten zen gaztak saltzera. Gazta zelan egiten zuen kontatzen du eta Eibarrera zelan joaten zen. Oraindik, 62 urte geroago, harremana mantentzen dute bertako dendari batekin.

-Egiten zuenduen gaztairik?
-Gaztaiek eitten zittuen amak. Amak eitten zittuek. Haik eskuetan. Horreik makiñiakin eta zerakin eitten dittuen moruan, haik eskuetan eitten zittuen, eta nik Eibarren zela urte asko daroieten, ha holako besuen sartute kotzariakin faten zan Eibarrera berak inddako gaztaiekin. Berak eskutan inddako gaztaiekin faten zan. Ba harek bastante beranduen be bai, gaiñera.
-Eta zelan itten zeban gaztaia?
-Eskuetan epeldu zera, gatzagixe emon, traputxo baten ifiñi gatzagixe, eta emon harekin gatzagixe eta euki apur bat epeldute, tenplaute zertzen zeuen, eta gero batu eskuekin eta gaztanontzixetan sartu ta ya geratzen zan, eta hurrengo egunera artien han euki eta han etara. Eta trapu gaintxuetan ipiñi zerien, mahi gaiñien edo zerien, eta. Horreik ez, horreik frigorifikua dauke. Horreik ya modernuak die.
-Lehen trapu gaiñian, ezta?
-Lehen trapu gaiñien egoten zien, bentanan ifinitte eta holan. Zela ez euan zerik.
-Eta gero Eibarrera saltzen zittuan?
-Bai, Eibarrera. Eibarrera faten zan.
-Eta zelan etortzen zan Eibarrera?
-Trenien. Hartu otzaratxue, berak sartu zerien eta gure basarrittik hiru ordu laren daoz zeera, eta ez euen ez kamiñoik eta ez kotxerik orduen. Ha etortzen zan sasoien oiñez Atxabaletara. Ta gero trena hartu eta zeera, Eibarrera. Eta gu faten gitzen dendara, gu ezkondu gitzenien hasi gitzen. Oinddio be ama hil zan baiñe haren zerien. Ezkondu gitzenien hasi hantxe dendan eta oinddio haren alabiakin tratatzen dou. Bai. Ezkondu gitzela pasauko zien hirurogeta bi urte edo pasauko zien. Asi ke... Tratue luzie, je-je.