Markina-Xemein (Bizkaia)

Garizumako Via Crucis-a

Garizumako Via Crucis-a <p>Garizuman Via Crucis egiten zen, belaunikatuta errezatu eta lurrari mun egin.</p>

Garizuman Via Crucis egiten zen, belaunikatuta errezatu eta lurrari mun egin.

- Eta, Garizuman?
- A, Garizuman, ba, beittu, Via Crucis, belaunikotu ta errezau, ta behien mun ein lurrien ta atza zutundu ta atza belaunikotu, ta errezau ta horrek danok. Gaur bapez! Zutunik eitten die. "Los Via Crucis". Eitten die zutunik, makurtu barik, eta tolostu barik belaunek.
- Baina, noz emoten zan mun, eta noz erreza, ze orduten edo?
- Ez, hori izeten da, hiru bider edo eitten dienien, ba laugarrenien mun ein lurrai. Horrek amaittu zien, e! Ez die bape eitten. Eitten dienien eitten dituez /eitteittuez/ zutunik, suabe-suabe, eta amaitzen da.
- Baiña egunero eitten zan hori?
- Keba, hori Garizumako denporan, astien behin edo, juten zarenien. Barixekuetan esaten [zendun]: "Ba! gaur barixekue, gaur kurutzetakuek ein biher die". Ta eitten zien, elixako zerien... Elixakue eitten zan bittartien.

Egilea(k): Xabier Larrañaga Gisasola