Markina-Xemein (Bizkaia)

Markina aberatsen herria zen

Markina aberatsen herria zen <p>Markina aberatsen herri izan da, terrenoa asko zituzten. Urkijo kondea "kotxeretan" bizi zen.</p>

Markina aberatsen herri izan da, terrenoa asko zituzten. Urkijo kondea "kotxeretan" bizi zen.

Transkripzioa

- Markiñe izen da aberatsen herrixe. Edozenbat herri, eta han beherutz, gaur "Escuelas Públicas" dan tokixe be, Barón de Areizaga bizi zan han. Beste aberatsen batzun zera izen da, terrenue ta dana.
- Eta hemen egon die kondiek eta?
- Hamen kondie bizi izen da, kotxerapetan, "en las cocheras" ein otsen piso txiki bat berantzako. Hondiño ez da denpora asko hil zan ha.
- Ze konde zan?
- Seme-alabaik ez eben euki hor palazixue ein ebenak /eibenak/, eta lobie izen da.
- Baiña ze titulu? Conde de... dónde?
- Ba, Conde Urkijo. Hori finka danorren uzaba. Oin ez dakigu "la BBK no, pero la BBVA" pentseten dot /pentsetot/ dala "el que tiene cargo". Egoten da, e, "un guardia jurado", txakur bategaz han, "haciendo el giro, el paseo".

Egilea(k): Xabier Larrañaga Gisasola