Markina-Xemein (Bizkaia)

Tabakorako lur emankorrak

Tabakorako lur emankorrak <p>Garia, artoa eta arbia ereiten ziren ortuan, bertako lurrek ez dute balio beste ezertarako. Lihoa (linua) sekula ez dute erein, baina tabakoa bai. Tabakoa estatuari, aldundiari, saltzen zioten. Lursail handiak egon ziren.</p>

-Eta, orduen, soluetan-eta zer euen?
-Jose Mari: Garixe.
-Garixe?
-JM: Artue, garixe ta nabue. Horretxek hirurek ereitten zien. Ortun gauze gitxi. Ordun ez zan dediketan hamen iñor orture, hamen barrixuen. Itxurretan gehitxuau. Itxurretan lurrek be honek baiño gozuauek die. Bai eta horretan patatie asko hartzen zan. Itxurretan. Guk geuk patataik gitxi hartzen gendun. Oin patatie lehengo aldin asko hartzen zan.
-Eta liñue-edo ereitten zenduen?
-JM: Ez. Entzun bai ein dot /eiot/, baiña ez dot sekulo ezautu etxien.
-Hemen inguruetan ez.
JM: Ez, nik dakitela ez.
-Ta tabakoa?
-JM: Tabakue bai. Etxin sekulo bez, baiña hamen Akodan lau urtien edo erain eben segidan. Joxe Akodak.
-Jesusa: Muniben be bai, ezta?
-JM: Muniben, Muniben sail haundixek. Muniben landarie bertan hartzen eben. Baiña honek landarie Gerniketik edo hortik eruten eben. Ez, Gerniketik ez. Diputaziñoiek emoten otsen, diputaziñoiek emoten otsen /emototsen/, tabakue hartzeko. Lau urtien edo erain eben; honek, Joxe Akodak ipini eban.
-J: Felisa ezautzen zendun? Haren aitte da Joxe.
-JM: Oso ona hartu be, baiña [margen] gitxi uste dot.
-Ta gero ha zeiñi saltzen otsen ba? Diputaziñoiai berai?
-JM: Diputaziñora, bai, bai. Horrek estaduko [hora eruten eben]. Muniben sail haundixe [eitten eban], sail haundixek [eitten zittuen] Muniben. Eta jentie be… hartzen zittuen tabakuen biherrako, jentie be hartzen eben. Batzuk, lagun batzuk hartzen zittuen. Lorie be kendu ein bier izeten jako. Lorie, [hor indartzeko] lorie kendu ein biher izeten jako ta gero, batikuen, orrixek danak ari baten pasau biher, ta siketu biher dabe /bidabe/ eguzkixek ikutzen ez dotsen lekuen. Keizan siketu biher dabe /bidabe/. Egon zien hor urte batzutan Muniben, baiña laga otsen eraittiari, laga otsen /lagatsen/.
-Tabakoak dirue emango eban ba.
-JM: Larregi ez eban emongo.
-Ez?
-JM: Larregi emon izen baleu segiduko eben gehixa be, baiña ez, ez ,ez. Laga otsen, laga otsen /lagatsen/.

Egilea(k): Ana Amallobieta