Markina-Xemein (Bizkaia)

Markinako kartzela

Markinako kartzela Arretxinagan zegoen kartzela. Baina preso politikorik ez du ezagutu. Emakume bati jatekoa eroatera joan ohi ziren.

- Ta kartzelarik hemen, Markiñen?
- Kartzelie bada, baiña.
- Nun euen?
- Kartzelie? Arretxiñan. Hor Arretxiñara zoiezan bittartin harrizko etxe bat da eta hantxe egoten zan kartzelie.
- Baia gizonana? andrana?
- Danena. Kuartue, goidxen kuartuek daz. Nik ezautute deuket hori ta jatekue erutera joaten giñen. Baiña sekulo politikiegaitzik ez dot... Akordetan naz baten han juten nintzena, baia harek familidxie euki eban ta ez dakitz ba nik jaidxo zanien hil edo zer, kuestiñoie da kartzelara ekarri eben, eta haretxeri jateku eruta. Kartzeleruk egoten zin ta haretxeri emoten gontsen, baiña juten giñen.
- Tabernatik?
- Bai. Juten giñen.