Markina-Xemein (Bizkaia)

"Txarrittan", eskolara joan barik

"Txarrittan", eskolara joan barik <p>Taberna zuten etxean; eta, eskolatik itzulitakoan, alde egiten zuen, ezentzun eginez amari, horrela lanik ez egiteko. Sarri egiten zuen "txarrittan": eskolara joan beharrean, jolasera.</p>

Transkripzioa

- Bueno, ta zu hori, kalekoa izenda, Ziarkalekoa-eta, ze gomutaten dozu umetakoa? Zelakoa zan lehen hau ingurue?
- Ha ingurue? Bueno, gu ondo ibiltten giñen. Gu, eskola jun, te eskolatik etorri te, gurin tabernie euen. Ta tabernie… biherra ein biher zan /bizen/. Ta, eskolatik etorri te, ze eitten genduen? Merixendi hartu, te kala. Ta, ama guriek: “Mari Karmen”, kala. Guk, ez-entzune. Fregau, siketu, te zozer eiñ, ein bizen; ze, orduen ez euen lababajillaik eta holakoik. Ordun, eskun ein, biher zan /bizen/. Eta, deitze eusten baiña nik, gortute, kalera. Ze, ostontzin jun ezkero etxa, “no hay salida”. Pentsau bez! Ta, ba, lagunek geunkezan ta lagunekin, kala. Eitten genduzen geure. Oin, ez ta eitten. Bueno, ez ta eitten, jun, jun barik askotan hamen be, gelditzen die. Baiña lehen, txarritten esaten gontsen, eskola jun barik.