Lizartza (Gipuzkoa)

Fondako giroa

Fondako giroa <p>Larreanea Fondako giroa. Herriko jendea, jubilatuak, langileak... ibili ohi ziren bertan. Asteburuetan, beste giro bat egoten zen jatetxean. Normalean, gizonezkoak ibili ohi ziren tabernan.</p>

- Ta ze giro zeon zuen jatetxe hortan? Herriko anbientea bazeon eo kontatuko diazu pixkat?
- Herriko anbientea izaten zan, euneroko jendea. Jubilatu ta laneti datorren jendea-ta. Geo asteburun, beti diferentea izaten zan. Lanbaten ta jaien beti pixkat, batzuk mezeta etortzen dienak hamaiketako pixkat in ta tal. Geo, afari batzuk-o tal ta hola.
- Gizonezkok normalen eo emakumezkok'e bai sartzen zian?
- Gizonezkoak normalen. Garai haitan, ez zan hola emakumeik herri txiki hoitan behiñipin, hemen, Tolosan, ta hola bezela.
- Tolosan gehio ikusten zian emakumeak?
- Bai, Tolosan zuk ezkondu baiño lehenao're zea batea sartzen baziñen ba Tolosan ta hola jeneralen, hola, herri zea hoitan.

Egilea(k): Jon Alkorta Agirrezabala