Sabaiak hartu eta saldu

Sabaiak hartu eta saldu <p>Gazte guztien ardura etxera jatekoa eramatea zen. Abadeen moila izenekoan gazteek sabai asko hartzen zituzten gero saltzeko; sabaia bisiguaren antzeko arraina da. Belarrekin harrapatzen zituzten: belarra txiki-txiki egin eta amuarekin harrapatzen zituzten. Behin, aratusteetako astearte batean, 500 kilo sabai hartu zituzten.</p>

Transkripzioa

- Hor ha bueltan, gure gazte gehidxenak,e? Gehidxenak, e? zirian nundik atarau etxera eruateko zeozer, nundik atarau, handik edo hemendik sabaidxak! Ez dozu entzun sekula be? Hor ha, hor ha, abadin moillatik edo hori, hau, rompeolasetik kanpora. Hortik. Berrogetak eta hirurogei-ta, atrapaten genduzan eta Pilarreri saldu!
- Zertzuk?
- Sabaidxak, holakoxe arraiñak.
- Sabaidxak!
- Sabaidxak, “eran el tipo” bixigun modukuk, baiña sabaidxak. Bedarraaz atrapaten genduan, “con hierba”. Bedarra batzen gendun erridxuan, erreidxuan on ez dao /ezto/.
- Ura ekarriko dogu /ekarrikou/.
- Eon, ez ez... Hori bedarrori be, hori bedarrori be desaparezidu edo ez dakit nik zerek desaparezidu daben. Erreidxu egoten zan bete-bete eindda!
- Mari beheran?
- Bai, bai. Honako… haunako bedarra... oin ez dago /ezto/ bat be, rarua.
- Azalian eoten zan, uren azalian?
- Ez, ez, behian, bere sustraidxagaz. Ta haixe usaten genduan.
- Horretxetako.
- Peskan eitteko.
- Ez, txikittu kutxilluaaz. Masi eitten gendun eurak erreklamu eitteko. Gero bera multzu ipiñi amuaaz ta berunagaz, ta ekarten gendun amuen bera bedarren halakua, [...] kaiñaberiaaz erria ta kortxo handidxa ta aibadios!
- Ta hori arraiñori zer zan ba? Hemen erreidxun ibiltzen zan be bai?
- Bai, sabaidxa! On ha ez da ikusten hainbeste. Hamen, hamendik atrapaten dana [...] hau zapalaua, hamen daona. Hamendik atrapau genduzan Karnabal egunian “Martes de Carnaval” anaidxa bidxok, Joseba edo... Julian, ta hau...
- Manolo?
- Ez, Manolorik ez. Enriken koiñatua, beren anaidxia, Mateo, ta neuk atrapa genduzan, bostehun killo atrapa genduzan, “Quinientos kilos”!
- Ta gero saldu?
- Eon pixkaten; hau zan “Martes de Carnaval”. Juan Marques etorri jakun hauna, hauna ganera, ta ekazen angulak, angulak eta hori, este, angulak eta arraiña, hau... mekauen la puñeta! Ya hasi da ganbaria jodiduten! Ba esan eban eze, “Pedro Juan, hamen daoz angulak, ta horrek garbittuteko...”, kabuen diez! Hauxe da markia! Bueno, dana dalako santua! Ta “Juan, ni hamendik ez nator, nahixo dot hamendik debalde […] horrek angulok jan baiño!” Hain neuen gustora haxe atrapaten eze!
- Atrapa eta atrapa!
- Bostehun killo. Atrapa ein bihar da bostehun killo, e?
- Errementata!
- Eta… keba, ez! keba, errementata tantarik be ez, gustora! Ta, klaro, jan gendun Taberna Baskan jan genduan. Taberna Baskan jan genduan horrek trastiok, angulak eta, bestia, hori, kauendiez, rape! Zapua, Zapua! Taberna Baska honek eukan Martiñen, Martiñen, Martin Laken arrebiak eukan!
- Luziena?
- Ez, Taberna Baska, zelan da, zelan jakon izena berari? Hamen...
- Arropaiñen?
- Arropaiñen ez, hamen berton baiño!
- Berton hortxe Otoidxo dagon lekuan.
- Egaña! Jesus.
- Euan... neuk esango deutsut /esangotsut/ nun euan, hau, Garabilleneko, Garabilleneko ontxen bota dabena hori.
- Garajik daozena?
- Garajik-eta ein dabezen halakuan, hauxe baiño pixkatxu bat beheratxuau euan guardia zibillen kuartela ta bera euan. Hantxe euan. Ta hantxe jan genduzan horrek eta, hurrengo egunian, baakixu, “el que más el que menos” ederto para giñin danok eta. Anaidxia, anaidxa Julian eta Enriken koiñatua, bere motorragaz jun Ondarruara ta bederatzi pezetan killua saldu eben!
- Jolin!
- “Ya está bien, eh?” Haixe da partillia! joe!