Ardoari tragoa jo eta iturrira botila berdintzera

Ardoari tragoa jo eta iturrira botila berdintzera <p>Behin Bego&ntilde;ak ikusitakoa: ardo bila joan zen emakume bat dendara, gero, kanpoan, tragoa jo zion botilari eta iturrian berdindu zuen, ama konturatu ez zedin.</p>

Tamaina:

Behin Begoñak ikusitakoa: ardo bila joan zen emakume bat dendara, gero, kanpoan, tragoa jo zion botilari eta iturrian berdindu zuen, ama konturatu ez zedin.

Transkripzioa

- Ardaua edo iñoix ez neban [...], ba ardau pixkat, ba, mutillari emoteko ta, ba, hantxe. Gure hango kantoian euan taberna bat. Tabernia baiño, bueno, dendia be… tabernia zan ixatez, baiña ardau zaragidxak eukezen mahaidxan ta ardaua jentiak asko haraxe, Martzeliñenera ardautan. "Han neska bat ikusitta daukat egun baten –konta neutsen, kantaten entsaidxuan gaozela, hantxe kontuk esaten ta, ba, ardaun kontua ez dakit zer, tranpak eitten zirinak eta horrek esaten–. Bai, neu nao ikusitta neska bat –esan neutsen–, on ez dotsut esango nor dan”, “Ez esan be ein”, “Eske ez dotsut esango –esan neutsen, ez jaten akordaten ta–. Eske ez dotsut esango, ze bozak arin korriduten dau ta”. Martzeliñenin hartun ardaua kuartillo erdi; tragu ein otsan atetan. Ni beherutz netorren kantoian, Bergara kalian netorren ta karinkara euan hori dendiori. Ta han, atetan tragua. Haunan beitu otsan botelliari, ta Arranegira itturrira. Ta atzamarraaz apurtxu bat marka eban berak nora arte egon dan ardaua, ura bota eban [hantxe], beitu otsan ostera be, gehitxuo kontu egizu /kontixu/, ta bertan itturridxan ein otsan ostera be, ta han jun zan etxera.
- Uregaz beteta.
- Bai, tragotxua. Trago... bueno, kuartillo bat ardau. Kuartillo ta erdiko botelli zan, ezta? Ta kuartillo bat ardau. Ta, klaro, harek ha tragu emon otsen ta ha tragua etxin amak igarriko eutsan lez, ba harekin marka eban nora arte egon dan, ta itturrira. “Hauxe da /haixa/ martingalia –esan eusten– ta zuri ez jatzu horrek... ha okurridu?”, Ez, niri ez jat okurridu, baiña ikusi neban zer ein eban”, “Zeuk be ein bir zendun haxe!”, “Ez neukan gogorik hori eitteko. Berak euki eban gogua ta ein eban, ta listo”, “Ta amak ez eutsan esan…?”, “Nik dakit ba amak zer esan eutsan, ba! Nik ikusi bakarrik ein neban hori, ni ez nintzan jun haren etxera esaten zer ein daben”.

Egilea(k): Uxue Cazalis Crespo (Lekeitioko institutua)