Legutio (Araba)

Maisuaren aurrean, euskaraz egin aurretik, ondo pentsatu behar

Maisuaren aurrean, euskaraz egin aurretik, ondo pentsatu behar Lehen, eskolan, bazen maisu bat oso ondo irakasten zuena; baina maisu horrek zigor gogorrak jartzen zituen ikasleek euskaraz egiten bazuten.

- Bai, preguntatu behar neutsun, eskolan eta, eskolan zelakoak ziren maestroak?
- Bueno, maixuak… zegoen hemen maisu bat, don Federico euken izena, oso maisu ona, e! Ona irakusteko. Terriblie zan. Nere nebak eta, bueno, ikesten aubien pilla bat, baiña pilla bat, e! Haik zekiten, ikastolan ikasita, baiña zan espaiñola “a tope”! Lagun artien eiten baubien, ba, nire anaiak ohitura, lagunakin, ba, gura izan barik euskera… Zenbat kolpe hartu daubie makilliegaz, hala be! Biri… nere neba baten lehengusuk eta bidxek eiten eubien, gurasoen barik urten eiten eutsien ba, hori zan guk gaukena! Ta plisti-plasta! Baiña, baiña makilliegaz buruen e! Tontorrak atara arte!
- Hori maestroak?
- Hori maistruak, orduen, orduen denporan, e! Iten zan, orduen ziren oso denpora gogorrak nire herrian!
- Zeu ere jasotakoa zea, makillak eta…?

Egilea(k): Imanol García