Larraul (Gipuzkoa)

Karearen erabilera

Hizlaria(k): Irazu Azkue, Joxe

Karea soroarentzako ongarri bezala erabiltzen zuten. Tamainan bota behar izaten zen. Etxea pintatzeko ere erabiltzen zen.

-Ta soruai ze iten ziyon ba?
-E, zea, ongarriya bezela, souantzako!
-Desinfektatu bezela?
-Bai, bai bai bai, ona, karia gauza ona baiño, geo belar kaxkarrakin'e zeatu're eitten dittu ta, galdu're eitten dittu ta, ona souantzako! Geo, txitxare ta, hoik'e bai, hoik'e akatu itten dittu ta...
-Tamaiñan bota behar ordia.
-Bai, tamaiñan bai, hoi izate zun'e, gehiyegi ez zan askotan izaten, gutxigiya bai gehiegiya, zailla pasatzea.
-Noiz ematen zan karia, ximaurtu ondorenian, aurretik?
-Ez dakit, ez dakit, hori ez dakit, akaso, akaso beitatik pixkat igual botako gendun, kare pixkat, ta geo ximaurra pixkat, hoi ez dakit, ez dakat gouan.
-Ta, etxia pintatzeko ta're in izan zenduen karia?
-Baita, baita, hua're izaten zan.
-Zeuek iten zenduen hoi o, kanpotik etortzen zan batenbat?
-Hoi, zeakin izaten zan makinakin hola, pintatzen [...] o ez, geu ez dakit aitzen giñen, ez dakit, ez dakit.

Egilea(k): Maddi Gallastegi