Arrankudiaga (Bizkaia)

Karea oso ona da lurrarentzat

Karea oso ona da lurrarentzat <p>Karea egiteari utzi zitzaion baina oraindik ere garbitzen ei dituzte baserritarrek karobi zaharrak. Usain ona botatzen zuen kareak. Zomorroak hiltzeko ona da.</p>

-Ta karabie jagon in biherko zan ez? Jagon.
-Bai, bai, bai. Gero be, karabixe nik, klaro, nik hamasei-hamazazpi urte auki/ euki ninduzenin nik ya karabixek ez zien zertuten. Hogei bet urterarte bai, baie gero, karabixek oin be, oin be garbitu eiten dituez… Lehengo gizonak eta zelango afiziñoa/ ezta? Oin be eiten dituez garbitu, barrue, ez daiten ahiztu.
-Ta zelan jakin karie einde dauela ya?
-Bai, jakiten auden bai jakin. Jakin ba… zera, kia botaten auen goiti, goiti kia bakixu, goiti. Goixe zabaldute ta kian ta igerri iten otsien apur bet zabalduten auden, apurtxu bet zabalduten auden brezo hori, iñerrie, eta jakiten auden zelan dauen einde.
-Ta zelan atara?
-Palakaz, palak. Horrik, ez dakixu? Oin be badauz, horreikaz. Horreikaz atara ta gurdire. Ta gero ba solora. Ta usein ona botaten auden e?
-Usin ona?
-Uf! Bueno! Kariana jo!
-Ta ze eitten dotso ba lurreri?
-Lurreri, esan dotsut /esantsut/, bitxoa, “escarabajos” ta honik, bitxo klase dana, hori eiten dau hil. Ze gero, bakixu zer pasetan dan ezpabere? Edo plantetan dozu… ortuen be bai e? piperrak eta tomatiak plantetan orduen be bai, oin be, oin eiten daude zakutxue Arregorrian, Beñaran edo horreik daukixe hor holango almazen bat, ta hor zakutxue erosi ta ortureko hiru-lau kilo edo bost edo sei ekarri ta bota tomatiak eta piperrak plantau behar zien lekun. Ta da sanoa, “es muy sano”, sanoa, itzelien sanoa.

Egilea(k): Ainhoa Etxazarra