Getaria (Gipuzkoa)

Lehen berdel gutxi harrapatzen zen, zailagoa zelako

Lehen berdel gutxi harrapatzen zen, zailagoa zelako Berdela eta txitxarroa ere harrapatzen zen. Lehen berdel gutxi harrapatzen zen. Garai hartako sareekin oso zaila zen. Orain askoz errazagoa da.

-Ta geo, derivados, txitxarrua, berdela, na.
-Harrapatzen zan berdela?
-Bai, baiña oaingo aldian gutxi. Saria gutxi. Berdela zailla izaten zan harrapatzen. Oain, “en cambio”, sare habek eta... Sare habekin erraz harrapatzen due berdela
-Ta lehen ez e?
-Len ez, len zaila, oso zailla, oso zailla leno berdela harrapatzen
-Ta zergatik da hori?
-Arrai azkarra dalako, ta geo bloke haundikuak, ta sare... Sare txikiyak, sariak algoidozkuak. Izaten zian larogeita hamar braza. Oain zea, oain hirurehun braza, badabe sariak hamabi tonelada pixatzen txuenak, ta orduan bizkarrean jazotzen giñuzten zeara, lonjara.
-Ta orduan bihar zian berdeletako o...?

Egilea(k): Jesus Iribar