Gernika-Lumo (Bizkaia)

Bonbardaketa ostean: zerua goian eta lurra behean

Bonbardaketa ostean: zerua goian eta lurra behean Bonbardaketan, Kruzitaren eta Jesusen familiak, bienak, etxe barik gelditu ziren. Ezin izan zuten ezer salbatu.

- Ta bixok etxe barik, ezta?
- Jesus: Etxe barik, bixok. Bai honek…Klaro, nik ez neban ezetu hau. Bixok, etxe barik. Giltze poltsikoan, baia…
- Zeren giltze?
- Kruzita: Tristie zan ha. Nik oin, oin akordeten naz: gure aitte ta amak, ze, ze pasa eben, orduen. Kalien: zerue goixen ta lurre behien. Ezebez!
- Jesus: Lurre behien, ezebez, ezebez!
- Ez eben ezebe salbeu?
- Kruzita: Ezebez, ezebez.
- Kruzita: Gure aittek atara eban makiñie-ta geuze parie baiña ostu eitten ebezan. Jentie…
- Jesus: Bueno, baia ostu barik be. Kasu baterako, gure etxie suten behetik goraiño. Egurrezkoa dana. Jo, ezin salbeu ezer! Ta joaten zan aitte hara begire ta esaten eban: “Han ez dau ezebe, dana dau erreta”. Ta gero jausi da dana. Ganera ezebe-ezebe-ezebez. Zuek be etxien ezebez; oin taillerrien bai. Taillerrien, bai.
- Kruzita: Taillerra bai, salbe zan taillerra.