Etxarri (Zuberoa)

Laborantza Eskola

Laborantza Eskola <p>Hurbil den Laborantza Eskolari buruzko komentarioak. Kanpoko jendea etortzen zen (Aveyron, Correze...), bizitza zaileko laborariak. Orain beste bide bat hartu du eskolak</p>

- Hor, Arüe da hori, ez?
- Ez, Etxarri da.
- Etxarri da?
- Limitan da e... limitan, bena Etxarriko partian da. Hori ere eskola bat da oai. Eta hasi zen e... zonbat urte? Puf... [...] Urtiak juiten beitira! Hogoita hamar bat urte? Mentüaz. Edo gehioxot berdin. Hasi zela hor, eta... e... "pour les adultes", jende gehi... gehienendako... Eta... e... "BTS agricole" hasi zen hor, e... beitzen biziki "agriculteur" nuntik nahi jiten zienak e. Eta uzten bitzuten bere laborantxagoa, eta... eta behar beitzuten "recycler", "comme on dit", nola, eskuaraz...
- Bai.
- Eskuaraz ez dakit nola erraiten den... beste zeitetan ar(i)tzeko. E... heldu zien biziki "de l'Aveyron" eta... "la Corrèze", eta kartier hoitanez beitzen bizi... bizi moldia ez beitzen... ez beitzen aisa bizitzia laborantxatik, laborantxa peniblia beita e... eta "montagne", "enfin" bortia, bortüzale eta hola, eta ordian bizikik uzten zuten laborantxa eta sartzeko kooperatifan, edo zeitetan, eta behar zuten egiazko... diploma hori, "le BTS". Eta ordian, hola hasi zen. Partetik, hola. Eta gio, beste parte bat zen "du social". "Pour le... pour le... faire des... euh... pas assi...", ez "assitante sociale" ez, bena... e... oai... "pour faire... dans le so... pour entrer dans le social...", e... ez dakit ze ofizio eiten zuten... "Enfin" bi formazione bazien.
- Bai.
- Geo, oai ez da gehio, zeen eta ez da gehio eta adinetako jendeik, eskolaat joaiten denik, oai "BTS agricole" edo hori eiten dituzte /tuzte/ eskolan ..., eskolako adinian, eta ordian ez da gehio eta... jendeik e... formazione horren eiteko, ordian hua... hua erori da, ez da gehio. Bena oai eiten dute e... formazione xuxen ez dakit, bena "pour la réinsertion", "des"... eta... jende batzu ez balin badira aisa eskoletan ari, edo "pour"... orientazione berri zunbaiten emaiteko, e... "pour l'aide à la personne", eta holako hoitan.

Egilea(k): Peio Dibon-Elissiry