Deba (Gipuzkoa)

Umetatik lanean eta eskolarako asti gabe; Beliosorotik Txankartara bizitzera

9 urterekin ume-zain egoten zen, gurasoek beste lan batzuk izaten zituzten eta. Bizimodu gogorra zen goserik pasa ez bazuten ere. Beliosoro etxea Mariaren gurasoena zen, ez ziren errenteroak. Aita eskola erakustearen aldekoa zen eta Mariak ere horixe nahi zuen, baina zaharrena izaki etxean aritu behar izaten zuen lanean. 26 urterekin Txankarta baserrira bizitzera joan zenean, han pobreagoak ziren, etxe zaharra zen eta. Etxea beste batzuena zen eta bertan neska-mutilzaharrak eta aitaginarreba bizi ziren. Mariaren gizona 14 urterekin aita gabe geratu zen.