Arropa garbitzearen inguruko azalpenak

Arropa garbitzearen inguruko azalpenak. Tina batean arropa sartu, sutako-hautsa bota eta irakiten zegoen ura bertara botatzen zen. "Lixi-potue", harrizkoa izaten zen. Arropa garbitutakoan, iturrira joan behar izaten ziren "pujetie" egitera. Alberga handi batean, baserri bakoitzak bere harria izaten zuen arropa jotzeko.

- [...] garbittu... gero pujetia-ta eitten zan. [Ta beti, badakizu zer dan]...
- Tinan, tinan, tinan sartuta.
- Izera bat bota.
- Suteko hautse.
- ... suteko hautse. Ta suteko hautsek lejie edo ez dakit zer eukitten euen. Itxuria, harek, hak... ha gero botaten jakon, sutako hautsa bota ta beti be...
- ... ur irekiña gaiñera bota. Ta hak tiniek behien txorrue eukitten euen, ta hara pasau ta apurke-apurke ha erropa dana pasetan lejie edo suteko hautsen zerakin. [Harek] suteko hautsek lejie-edo dauke itxurie. Ta hola eitten euen. Ta gero, ba, harekin ez dakit zenbat denporan, egun erdi edo, ta ur irekiñe bota ta ur irekiñe bota ta ur irekiñe bota ta...
- A! Lixi-potue!
- Ha ze zan? Ze zan?
- Lezie eitten zan.
- ... hara fan.
- Ha e... Ha goittik batzen jakon zera, ure, zan lezixe.
- Hola deiketan jakon?
- Lezixe deiketan jakon. Ta ha ure... ha tiñien txorruen han zerien egoten zan lexi-potue, harrizko holako...
- Harrizko potxolo bat indde, holaxe, holakotxe alturako zera.
- Ta hara jausten zan.
- Lezixe tiñatik jausten zana hara faten zan.
- Bai, lezixe. Ta lexi-potue deiketan jakon hari. Ta handik goittik batzen zan. Ta gero, ba, bueno, hango zeroi eitten jakonien, gero atara zerok, erropok eta izerok eta danok eta gero...
- Gero itturrire fan ta han pujetie eitten euen, han garbittu.
- Hemen, han itturrixe handikaldien dao ta alberge haundixe dao, e! Ta bakotxak bere zerak, harrixek zerak joteko...
- ...erropak joteko.
- [Hola doiez] zerak, harrixek, holan. Hiru zera, hiru beziño zela zien, ba, bakutxak [banko] bana: hor bat, hamen beste bat ta han beste bat. Hirurek be suertau ezkero batera, ez dakitzu? Bueno, aurretik bat euen bakarrik, aska bat. Harrizko aska bate euen bakarrik, e! Bai, ondion han dau...