Errenteria (Gipuzkoa)

Poxpolinak eta margaritak Errenterian

Poxpolinak eta margaritak Errenterian <p>Poxpolinak nonahi izaten ziren Errenterian gerra aurrean. Gerra sortu zenean, ordea, "margariten" desfileak izaten ziren. "Margarita" haien janzkera deskribatzen du.</p>

- Eta zuk ikusi zenitun poxpoliñak batzokiyan? Poxpoliñak, batzokiyan.
- Poxpoliñak? Gu ttikiyak giñanian nonahi Errenteriyan poxpoliñak. Jantzi ta dantzan ta zean ta zean. Bueno! Poxpoliñak izaten zian hemen “a montones”! Festak. Poxpolin festak itten zian. Edozin festetan poxpoliñak. Eta gerra sortu zenian, orduan “margaritas”. Badakizu zer dian “las margaritas”? “Las de Franco”. Haik ateatzen zian. Neekin lagunak fabrikan ibilita, e? Ta fabrikan gabiltzala, gaiñea, e? Jartzen zuten gona marroia, o… “una falda beige”, kazadora´re bai beixa, bee korreajia, zinturoiakin, txapel gorriya, orla horiya… Ala!
- Oseake, bukatu zian poxpoliñak.
- Bai, bukatu zian poxpoliñak. Eta bestiak… poxpoliñak ez zuten hainbesteko gaitzik itten!