Errenteria (Gipuzkoa)

Gerra garaiko lapurretak

Gerra garaiko lapurretak <p>Gerra garaian Errenteriatik alde egindako jendearen etxeetan lapurreta egin zuten. Milaren amaren lagun min batek beste batzuen etxean ikusi zituen berari lapurtutako ohe-estalkiak.</p>

Transkripzioa

- Hor kontatzen dezu momentu hura, ez? Gerra hasi zenekua eta nola jendia, bertan gelditu zan jendia, beste etxetan sartu zan gauzak rekisatzea.
- Rekisatu? “Pero cómo requisar, oye. Cómo requisar. Ésta, la [casetera], claro, vivían… primero vivían aquí…”
- Euskeraz.
- Bai. Lehenbizi bizi zian hemen, eta gero Andoiaña juan zian. Eta handikan maiz etortzen zian, zeatik beti gure itxian… nee ama ta hua, biyak bat zian. Etortzen zian, ta. Eta behin pasa zen handikan eta esan [zion]: “Maria, hor ikusi zizkiñet nee bi sobrekama gorriyak zintzilik!”, “Ze?”, “Ez dun hoztuko! E? Bai! Lehenguak baiño bi gehio dakaxkin oain!” esan ziyon. Ta “Zein hunan ba?” ta “Hola ta hola” esan ziyon. Eta kitto. Hor gelditu zen “la cosa”.